Ugrás a tartalomra
tereplovaglás
Tanfolyam Időtartama
1 óra
Költség
6000-12000 Ft

Lovaim egy hatalmas, erdőszéli legelőn élnek, számukra természetes körülmények közt, vadban ingergazdag környezetben. A benti, előkészítő munkák után ők terepen válnak hátaslovakká, itt kapják képzésük nagyobbik részét is, így a "kinti" lét nekik természetes közegük, rutinosabban és magabiztosabban mozognak a dombokon és vadállatok közt, mint ingerszegény környezetben, boxban tartott társaik. 
Képzésüknek ugyanúgy hangsúlyos része a klasszikus elvek szerinti idomítás, csípő-váll mobilizálhatóság és gimnasztikai munka, mint minden egészségesen idomított lónak, csak velük ezt a benti, alapozó munka után a terepen gyakorlom. 
Szakmai ellentmondás lenne lóra, mint menekülő zsákmányállatra a megbízható jelzőt illetni, de ha összeadjuk egy terepi viszonyokon felnőtt túraló rutinját és "golyóállóságát" a klasszikus képzés nyújtotta engedelmességgel, egyensúllyal és összeszedettséggel, messze átlagon felüli lovasélményt kapunk. 

A tereplovaglás feltétele a lovas részéről mindhárom jármódban fix, független, egyensúlyban lévő, érző és átengedő ülés, illetve a combravaló engedés gyakorlat készségszintű ismerete, továbbá a 80 kg alatti, sportos testalkat.
Csak minden feltétel teljesülése esetén viszek ki idegen lovast terepre, lovaim testi és mentális jóllétének érdekében.

Számomra a munkalovaglás mai formája, lóval járni a határt, ellenőrizni a villanypásztort, visszaterelni a szomszéd falu elkószált csordáját, gyógynövényt gyűjteni a szomszéd völgy aljáról, tűzőrségben lenni tavasszal, más lovasokat kísérni, túrát vezetni, eltévedt túrázók elé menni, vagy csak információt szerezni a kinti állapotokról. Ha lovam ebben mindenre kész, együttműködő partner, azt magam részéről a kiképzés igazi céljának, sikerének érzem, ráadásul nagyon élvezem a kalandjainkat.

 

terepen tónál

terepen