Ugrás a tartalomra

Kedves Vendégeink! Füstös Vendégházunk 2023. március 1.-től foglalható teljes kapacitásában, 2023. januártól a jobb oldali kérágyas apartmanszobába lehet szállást foglalni.

A Füstös Vendégház közvetlenül az Országos Kéktúra pecsétpont mellett, Gömörszőlős műemléki épületei közt található, a református templom alatt. Kettő darab, tornácról nyíló, külön bejáratú lakrésszel rendelkezik.

A baloldali bejárati ajtó mögött lett kialakítva a nagyobbik lakrész, egy kiskonyhával (indukciós rezsó, vízforraló, hűtőszekrény, edények, tányérok, evőeszközök, konyhai zsúrkocsi), hangulatos étkezősarokkal (étkezőasztal, négy székkel), és egy minikádas fürdőszobával. A bal lakrész tágas hálószobája a konyhából nyílik, hajópadlón nagy franciaággyal. Az eredeti, felújított fenyő hajópadló meghagyása miatt a házban egyedül itt van radiátoros fűtés, minden más ponton padlófűtés nyújtja a kellemesen egyenletes meledet. A vastag vályogfalak, a hagyományos, kisméretű, hőszigetelt ablakok rusztikus, meghitt hangulat mellett kiváló hangszigetelők, az amúgy is rendkívül csöndes falurészben szó szerint hallani lehet a csendet. 

A jobboldali bejárati ajtó mögött egy kisebb, kétágyas szoba lett kialakítva, szobából nyíló egyedi fürdőszobával, esőztetős, thermosztátos zuhanyzóval. Egy felszerelt konyhai zsúrkocsi biztosítja a tea és kávéfőzés lehetőségét.

A házat télen modern padlófűtésrendszer fűti egyenletesen melegre. Papucsra ilyenkor nem lesz szükség. 
Nyáron a vastag vályogfalak, a természetes építőanyagok kellemesen hűvösen tartják a benti klímát, a legnagyobb kánikulában is tökéletes hőérzetet biztosítva. 

A vendégek kényelmét, az ergonómiát, a környezettudatosságot és modern technikai igényeket gondosan kielemeztük a ház tervezésekor, így a ház minden pontján szabad konnektorok, akasztók, polcok találhatóak, pont a megfelelő helyeken. Nem kell sem a kapcsolókat, sem a konyhai eszközöket keresgélni, Minden kézre fog esni, amire szükség lesz, és minden el van rejtve, ami a ház gépészetéhet tartozik. A felújítéskkor helyi mesterek munkájával, helyi alapanyagok előnyben részesítésével, és magyar termékekkel dolgoztunk. A házban fa bútorok, és természetes anyagok kerültek beépítésre. Reméljük, vendégeinknek is elnyeri tetszését ez a kétszáz éves múltú, új életre keltett, apró gömöri vendégházunk. 

 

 

 

Füstös Vendégház tervezett árai 2023.

A változtatás jogát a foglalási lehetőség elindításáig fenntartjuk, az árak csak tájékoztató jellegűek, és Bruttó árak, amik az IFA-t tartalmazzák.

  Ár Leírás

Teljes ház bérlése

hétköznap

40.000 Ft/nap

Ágyneművel, 4 főig, minimum foglalási időtartam 2 éj.

Teljes ház bérlése
kiemelt időszakban
(hétvége, hosszúhétvége és ünnepnapok)

48.000 Ft/nap Ágyneművel, 4 főig, minimum foglalási időtartam 2 éj.
Plusz vendég 6.000 Ft/éj Ágyneművel, 4 fő fölött, maximum 7 főig
kétágyas apartman külön foglalása 20.000Ft/éj Ágyneművel, 2 ágy, fürdőszoba, 1 éjszaka is foglalható
Kutya, macska napidíj 2.500 Ft/nap A házirend betartásának feltételével kisállat behozható
Mosógép, szárítógép használat 1.000 Ft/mosás Környezetbarát, lebomló mosószereket adunk

Története:
Gömörszőlős legszebb falurészében, a templom alatt, a múzeumépületekkel szemben, teljeskörű felújításon, már-már újáépítésen esett át a falu egyik legrégebbi háza, a Füstös-ház néven ismert szabadkéményes, közel 200 esztendős, helyi védelem alatt álló épület. 
A házra a Műemléki Örökségvédelem pályázati lehetőségére nyújtottuk be pályázatunkat, amit sikeresen meg is ítéltek. A tető megbontásáig nem is gondoltuk, de szinte az utolsó pillanatokban sikerült így az épületet megmenteni. A pályázati forrásból gyönyörű új nyílászárókat kapott, a tetőszerkezete teljes cserén ment keresztül, falai megújultak, fűrészelt fa tornáca pedig újracsiszolásra, úrafestésre került. 

Füstös vendégház bejárata a műemléki református templom alatt Gömörszőlősön

A felújításokkal, ha már belekezdtünk, nem álltunk meg, mert a pályázati forrás csak a helyreállításra adott lehetőséget, egy stabil falakkal és tetővel ellátott ház pedig, bármilyen szép is lehet kívülről, jövőtlen. Eredetileg családi háznak épült, ám igen apró telekre, amely már a mai vidéki életet élő fiatal családoknak minden szempontból szűkös lett volna. Eredeti funkcióját már réges-rég elhagyta, alkalmanként még tájházként be lett mutatva, de igazából már jópár évtizede rendeltetés nélkül álldogált, így elérkezett volt az idő a jövője újraálmodásához. A Füstös-ház kicsi, kompakt udvara, épített örökségvédelmi és műemléki környezete, dombokra, templomra, és a falu legszebb házaira néző kilátása magáért beszélt. Vendégház lesz! De még milyen! 

Újraálmodtuk hát, XXI. századi igényeknek megfelelően, átgondoltan, lassan, aprólékosan. Olyan mint a Luca-széke. Sokáig készül, gondosan, sokféle hozzávalóból. Ám a végeredmény mindenképp különleges lesz.

A "Füsti" jelenleg az egyetlen szabad kéményes vendégház címének várományosa az országban. Természetesen már nem a kémény alatti kemencével kell majd fűteni, így a ház névadó jellegzetessége is új, másfajta funkciót fog ellátni. 
A ház komfortját padlófűtés rendszer biztosítja. Tornácáról két bejárati ajtó nyílik: bal oldalt egy tágas, hajópadlós lakószoba, felszerelt konyha, étkező és apró furdőkádas fürdőszoba szolgálja majd a vendégeket, míg a jobboldali lakrész egy kisebb, kétszemélyes, ám világos hálószobával, hozzá tartozó fürdőszobával várja majd az privát személyes térre vágyó családtagokat, vendégeket. 

Udvarán szalonnasütő és grillező, bográcsozó lehetőséggel készülünk. 

A ház felújításánál, kialakításánál a helyi értékek kiemelésére és bemutatására nagy hangsúlyt fektettünk. A ház, mint annak idején, újáépítése után is helyi mesteremberek munkájával, helyi alapanyagok felhasználásával készül el, és ezzel büszkén besorakozunk Gömörszőlős többi, fenntarthatóság szellemiségével áthatott régebbi és most futó projektjei sorába. 

Reméljük, mihamarabb meg tudjuk nyitni leendő vendégeink számára vendégházunkat, és örömüket lelik majd ebben a különleges hangulatú és történetű kisházban, Gömörszőlős ófalujának legszebb részén.

Kapcsolat:

kakasvar@gmail.com