Ugrás a tartalomra
kemencés ház

Kedves 2021. évi Vendégeink!

A kemencés házunk önálló foglalhatóságát 2021.-től megszüntetjük, mivel a ház autentikus jellege miatt nem rendelkezik fürdőszobával. A házat fenntartjuk a Lovasudvarba érkező vendégeinknek (lovas egyéni kurzusok és képzések résztvevőinek), valamint a Kakasváron megszálló táboroknak.

Amennyiben mégis pont ilyen autentikus szálláslehetőséget keres, egyéni ajánlatunkat kérheti a kakasvar@gmail.com címen.  

Reméljük a jövőben is minden Gömörszőlősre érkező vendég megtalálja a számára ideális pihenési lehetőséget!

A Kemencés házról:
Egy eredeti és gyönyörű, majd 200 éves gömöri talpasház vályogból, kiváló állapotban megőrizve. A Lovasudvar és a Kakasvári Vendégház közvetlen szomszédságában bújik meg, tornácáról rálátni a lovakra, erdőre.

A házban csak pár konnektor és lámpa van, víz, fürdőszoba, főzésre alkalmas konyha nincs benne. 

Barátságos hangulatú kisház, ami jelenleg négy fő vendég elszállásolására van kialakítva egy szobában.
Kemencéje, vastag falai, nagy és díszes tornáca, apró és autentikus ablakai adják meg hangulatát. 
A nyári kánikulában rendkívül kellemes, vastag vályogfala jól szigetel, szobái kifejezetten hűvösek.

Jelenleg nem tervezzük a ház téliesítését, így a Kemencés ház szezonális szálláslehetőség a Lovasudvar lovas vendégeinek, vagy a Kakasvári vendégház táborozóinak fenntartva.

 

Amit a Kakasvári Vendégházakról, és Gömörszőlős turisztikájáról tudni érdemes:

 • Erdők, mezők, dombok, természet: Benne élünk, körülvesz és befogad. Vigyázunk rá. A Kakasvár mindemellett a falu peremén, annak is legmagasabb portáján fekszik, csodás panorámával, lovak legelőjének szomszédságában, erdőközelben. Kirándulni bármikor, bármerre érdemes elindulni innen. A gömöri dombok változatosan kanyarognak, országosan egyedi arculatot festve. Minden dombtetőről egy másik kis világ, újabb perspektíva tárul elénk, mindez vadregényes, sok helyen érintetlen természeti látképpel. A növény és állatfajok diverzitása kiemelkedő, őzekkel, szarvasokkal, védett orchideákkal nagy számban találkozhatunk barangolásunk során. 
 • Nyugalom, béke, harmónia: Gömörszőlős apró zsákfalucska, így alig járnak autók az utakon. Igazi, elvonulásra alkalmas hely, hagyományos építészeti értékekkel, beszélgetésre, elmélyülésre, alkotásra ideális zugokkal, árnyas parkokkal. Festő, alkotótáboroknak kifogyhatatlan téma és inspirációs lehetőség.
 • Kakasvár mint rendezvénytér: A Kakasvári Vendégház továbbra is a legkiesőbb épülete településünknek, így falura gyakorolt zajszennyezése minimális, ez a legzavartalanabb és legönállóbb szálláslehetőség Gömörszőlősön. 6-13 fős társaságoknak ez az ideális szálláslehetőség a faluban. Nagyobb létszám esetén lehetőség van a Gömöri Lovasudvar területeivel, közösségi csűrjeivel kiegészíteni a teret, így egy nagy szabadtéri rendezvényhelyszínt lehet kialakítani, ami táboroknak, 100 fős rendezvényeknek is hangulatos alternatíva lehet.
 • Múzeumok, programok, élő néprajz: Bár a falu apró, mégis igen sok érdekesség megfér benne. Több múzeumépülettel, kiállítással, alkotótérrel is rendelkezik, melyek mindegyike helyi kötődésű, helytörténeti és néprajzi kiállítás, avagy épp gömöri ihletésű képzőművészeti alkotások galériája. Közös jellemzőjük, hogy mind szabadon bejárható a vendégek, túrázók, látogatók számára, hiszen büszkék vagyunk sokszínűségünkre és értékeinkre. Élő néprajzi idegenvezetéssel, Falusétával érdemes sorba megtekinteni a kiállításokat, ahol a tárgyak, épületek, falu és lakóinak érdekes és izgalmas történetei is kiderülnek.
 • Nyitottság, szabasdág, biztonság: Mint ahogy a legtöbb bemutatótér és múzeum, a falu kapui is nyitva állnak, kiemelkedő a közbiztonság. Bajmegelőző kamerák azért vannak, rossz tapasztalatok és felelőtlenség távoltartására.
 • Lovak, lovaglás, lovasbarát település: Egyéni lovasprogramokra lehet jelentkezni a Gömöri Lovasudvarban, közvetlenül a Kakasvári Vendégház szomszédságában. Csak előre megbeszélt és lefoglalt időpontban tudunk rendelkezésre állni, más időpontban a Lovasudvar nem látogatható! Az itt zajló szakmai munkát és a lovak pihenését köszönjük, hogy tiszteletben tartják. 
  A Lovasudvar elkötelezett a minőségi, magas szintű lovasoktatás és lókiképzés mellett, így lovak bérlése, turisztikai célú terep és iskolalovagoltatás nálunk nincs! Van viszont egyéni oktatás, személyre szabott lovas élményprogram gyerekeknek és felnőtteknek is, ezekről a meseudvar.hu/lovaglas oldalunkon lehet tájékozódni. További érdekességképpen Gömörszőlősön sok lótartó él, akik háznál, vagy közös ménesben tartják hátaslovaikat, így könnyen bele lehet futni lovasokba mind a falun belül, mind a dombokat, határt járva. Igazi kis lovas közösséget alkotunk.
 • Ökológiai személet, fenntarthatóság, mélymulcsos kertművelés és képzések: A faluban mártöbb, mint 30. éve tevékenykedik az Ökológiai Intézet, a fenntarthatóbb életmód alternatíváit bemutató és népszerűsítő oktatóközpontjában számos programlehetőség keretében lehet tanulni. Gyulai Iván mélymulcsos kertművelésének képzései is a faluban zajlanak, érdemes tájékozódni a módszerről, a kapcsolódó programokról: https://www.ecolinst.hu/
 • Táborok, rendezvények, esküvő, rendezvénytér és terem: Gömörszőlősön a turisztika közös szívügye minden szállásadónak és érintettnek, olajozottan együttműködve, akár 80 fős szálláskapacitással, akár nagyobb rendezvényeknek, táboroknak, esküvőknek is méltó, egyedi helyet tudunk adni. 
 • konyha és étterem kiváló, viszont előzetes megrendelésekre tudnak csak főzni, állandó nyitvatartás nélkül. Vígh Andrea, az Ökológiai Intézet konyháján mestere a kreatív, fenntartható és organikus konyhának, helyi alapanyagok felhasználásával, bármilyen igénynek megfelelően süt és főz. Hidegtálak, torták, glutén és laktózmentes étkek is rendelhetők. érdeklődni: rea.vigh@gmail.com Szívből ajánljuk!
 • Rendezényterem, közösségi tér: Két épület is lehetőséget kínál a nagyobb társaságok befogadására. Az Ökológiai Intézet rendezvényterme (60 fős, tömegkályhával, projektorral, teakonyhával, járólappos burkolással), valamint a 2020.-ban átadott új közösségi épület, a Szíves-fogadó is bérelhető (80 fő, padlófűtéssel, tömör tölgyfaparkettával és nyitott gerendás szerkezettel, teakonyhával). Utóbbi tánctáborokjógatáborok igényeinek figyelembevételével került tervezésre.
 • Bolt, vásárlás, helyi termékek az asztalra: 2021.-től újra nyit a teljesen megújult, és étkezőterasszal kibővített helyi termékes vegyesbolt, fiatalos lendülettel, helyi kistermelői termékekkel, Szuhafői termelői friss sajttal és tejtermékekkel, és számos helyi, vagy környékbeli termékel. 
 • Számos helyi programlehetőség: erdőfürdő, jóga, egyéni lovasoktatás, gyógynövénygyűjtő túra, határjárás, néprajzi idegenvezetéses "faluséta", kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak.
 • Eljutás, közlekedés, Telekocsis lehetőség: Oszkár-Telekocsi fuvarszolgáltatás keretében Budapest-Gömörszőlős járat indul szinte minden nap, vagy egyéni megbeszélés alapján rugalmas fuvarlehetőséggel, közvetlenüla Kakasvári Vendégház szomszédságából. Kéktúrás transzportok, reptéri transzfer, tömegközlekedéshez való kijutás ügyében érdeklődni a SilvaniaTrans elérhetőségein lehet. 

Reméljük, hamarosan találkozhatunk!

 

Felújítás előtti hangulatképek a Kemencés házról

kemencés bent

éjjel kemencés